fredag 10 september 2010

Gustavsbergs ridskola är hotad av nedläggning och kommunledningen förhåller sig passiv. Jag känner igen det här ointresset. Verksamheter och fritidsintressen som flickor och unga kvinnor ägnar sig åt prioriteras sällan lika högt som idrotter och sysselsättningar som fler killar utövar.

Det är synd. För de drabbade tjejerna men även för samhället i stort. Jag är nämligen övertygad om att hela samhället får ta konsekvenserna av den här snedfördelningen i form av bristande jämställdhet.

För mig är det självklart att jämställdhet inte handlar om vad pojkar respektive flickor och kvinnor respektive män ägnar sig åt. Nej, det handlar om att bli respekterad och lika värderad oavsett. Därför är det viktigt att flickor inte ska behöva känna att de måste avstå från det som är typiskt tjejigt. Om vi vill ha ett jämställt samhälle måste flickor få växa upp med likvärdiga förväntningar som pojkar. Det handlar om att ta lika mycket utrymme i klassrummet, ha likvärdiga förväntningar på framtiden när det gäller löner och möjlighet att få arbete och att det satsas lika mycket på en flickas fritid som på en pojkes. Det är de förväntningarna som avgör hur mycket man vågar ta för sig i livet, tror jag.

Nu är hästverksamheten i Gustavsberg hotad. Ungefär 400 flickor riskerar att stå utan fritidssysselsättning i höst och växa upp med känslan av att det satsas mindre på dem för att de är flickor. Vilket kan jämföras med känslan av att vara mindre värd. Det är inte ok! Protestera genom att skriva under vår namninsamling på den här länken! Namninsamling.se "Rädda Gustavsbergs ridskola!"

Aurora Gullberg

Foto: http://www.fotoakuten.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar